Correctief referendum harder nodig dan ooit

Het is niet best gesteld met de Nederlandse democratie. De politieke macht is vastgeroest, het dualisme is stuk en van vernieuwing komt bar weinig terecht. Het is nu echt tijd voor een correctief referendum, schrijven historicus Dennis de Witte en jurist Fabian van Hal in een artikel voor EW Podium.

Ooit was Nederland een toonbeeld van politiek-bestuurlijke vernieuwing: republikeinse wetgevers zorgden voor één van de meest moderne staatsvormen ter wereld. Het was het trotse land waar filosofen als Spinoza en Descartes hun heil vonden, waar Hugo de Groot een spectaculaire basis legde voor het internationale rechtssysteem en waar het denken over staatsvorming zich razendsnel ontwikkelde.

Maar dat Nederland als baken van verlichtingsdenken en vernieuwing is allang verleden tijd. De overheid moet bureaucratische schande na schande verwerken, het dualisme, waarin het parlement de regering controleert, bestaat amper nog en de traditionele machtspartijen zien niets in het betrekken van de bevolking bij de politiek.

De oplossing hoeven we niet van de heersende partijen te verwachten. De enige manier om uit deze impasse te komen, is door bewustzijn te kweken bij de burgers, bij leden van politieke partijen en kritische parlementsleden. Voor deze bestuurlijke stijfhoofdigheid en vastgeroeste partijpolitiek en -discipline bestaat een redmiddel: het correctief referendum.

Lees verder op EW Magazine …